Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Έξω από τον κύκλο.

Κορυδαλλός - 16χρονη πόλη:

"χλεύασαν την ονομασία που δώσαμε, τώρα τρέμει το αυτοδιοικητικό κατεστημένο...

Πολίτες έξω από τον "κύκλο".

Παραδοσιακά πρόσωπα, κατεστημένοι μηχανισμοί, " πολιτικές αυθεντίες" , καλοστημένες δημόσιες σχέσεις, μικρορουσφέτια, δημιουργία " εξαρτημένων ομάδων" , αρπακτικά και μισθοφόροι σε ρόλο αυθόρμητου υποστηρικτή...


Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Θα γίνει ο Πειραιάς το «Ρότερνταμ του Νότου»;


Η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung ασχολείται σήμερα με τις προοπτικές ανάπτυξης του λιμανιού του Πειραιά και αναρωτιέται αν οι κινεζικές επενδύσεις της Cosco θα κάνουν το μεγαλύτερο ελληνικό λιμάνι το «Ρότερνταμ του Νότου».

«Το λιμάνι του Πειραιά εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια στο μεγαλύτερο λιμάνι διακίνησης επιβατών της Ευρώπης και κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως στη μεταφορά τουριστών. Ακριβώς αυτή τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται σε οικονομική ύφεση παίζει αποφασιστικό ρόλο το λιμάνι του Πειραιά σαν κέντρο μεταφόρτωσης, διότι οι πυλώνες της ελληνικής οικονομίας είναι ο τουρισμός και η ναυτιλία. Έτσι η ελληνική κυβέρνηση παρά τις ισχνές οικονομικές δυνατότητες έχει ένα φιλόδοξο σχέδιο: μέχρι το 2014. Επιδιώκει να μετατρέψει τον Πειραιά σε ένα υπερσύγχρονο τέρμιναλ για τουρίστες, για κρουαζιερόπλοια και για πλοία - κοντέινερ» αναφέρεται στο άρθρο υπό τον τίτλο «Τα μεγαλόπνοα σχέδια της Ελλάδας για το λιμάνι του Πειραιά – η κινεζική Cosco σχεδιάζει το ‘Ρότερνταμ του Νότου’».

«Το λιμάνι του Πειραιά έπαιζε από την αρχαιότητα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο λόγω της γεωστρατηγικής του θέσης. Εξάλλου μέσω του λιμανιού αναπτύχθηκε οικονομικά, στρατιωτικά και πολιτιστικά το κράτος της αρχαίας Αθήνας. Σήμερα παίζει καθοριστικό ρόλο στη μεταφορά επιβατών. Το τέρμιναλ των αυτοκινήτων του λιμανιού έχει χωρητικότητα για πάνω από 11.000 Ι.Χ.. Το 2009 έγινε μεταφόρτωση 276.430 αυτοκινήτων και τους πρώτους μήνες του 2010 τα αυτοκίνητα έφθασαν τις 183.541. Πρόσφατα επεκτάθηκε η προβλήτα Ι. Πρόκειται για επιφάνεια 25 εκταρίων με 7 μεγάλους γερανούς που κόστισαν 160 εκατομμύρια ευρώ. Λίγο πιο δυτικά από αυτή βρίσκεται η προβλήτα ΙΙ με 12 γερανούς που έγινε αντικείμενο ταραχών και διαμαρτυριών γιατί πουλήθηκε στην κινεζική εταιρεία Cosco» σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στα σχέδια της Cosco για επέκταση του λιμανιού με μία νέα προβλήτα ΙΙΙ και για το συμβόλαιο εκμετάλλευσης της προβλήτας μέχρι τουλάχιστον το 2038 με δυνατότητα ανανέωσης δικαιωμάτων μέχρι και το 2048 και επισημαίνει: «Το Πεκίνο βλέπει το συμβόλαιο της Cosco με το λιμάνι του Πειραιά σαν μια μεγάλη επιτυχία, από την οποία θα επωφεληθούν αμφότερες οι πλευρές. Τα ελληνικά συνδικάτα όμως φοβούνται ότι θα μειωθούν τα μεροκάματα και θα αυξηθούν οι ώρες εργασίας. Η Κίνα ξέρει τι θέλει: επιδιώκει τη μεταφορά εμπορευμάτων με πλοία – κοντέινερ από την Κίνα μέχρι τον Πειραιά και από κει μεταφόρτωση σε φορτηγά προς όλα τα σημεία της Ευρώπης. Προβλέπεται ήδη φέτος να εκφορτωθούν εμπορεύματα από 800.000 κοντέινερ και μέχρι το 2015 να αυξηθούν στα 3,7 εκατομμύρια ετησίως».

Το άρθρο αναφέρεται αναλυτικά στις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων και κυρίως της ΠΕΜΕΝ, που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, και τα οποία καταγγέλλουν τις συνθήκες εργασίες των ξένων, κακοπληρωμένων πληρωμάτων στα επιβατικά πλοία και τα κρουαζιερόπλοια και καταλήγει: «Μέχρι το 2014 το λιμάνι του Πειραιά θα έχει αποκτήσει ακόμη έξι νέους μόλους, όπου θα μπορούν και κρουαζιερόπλοια νέας γενιάς να αποβιβάσουν τουρίστες. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2015 οι επιβάτες που θα διακινούνται ετησίως από το λιμάνι του Πειραιά θα φθάσουν τα 30 εκατομμύρια» καταλήγει το δημοσίευμα.

apolitistosteki.blogspot



Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

"Δημοκρατική Αριστερά" - στο Κερατσίνι με Τζανή.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ – ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Κερατσινίου – Δραπετσώνας, καλεί τα μέλη και τους φίλους της, να ενισχύσουν τις προσπάθειες και τις δραστηριότητες του ανεξάρτητου αυτοδιοικητικού σχήματος Κίνηση Πολιτών «ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ» Κερατσινίου – Δραπετσώνας και το ψηφοδέλτιό του, με υποψήφιο Δήμαρχο το Λουκά Τζανή.

Το «ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ» και ο επικεφαλής του, με συνεχείς, επί μια ολόκληρη 4/ετία, παρεμβάσεις μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, προώθησαν αποφασιστικά ή έστω αγωνίστηκαν, για την επίλυση όχι λίγων τοπικών προβλημάτων.

Μετά τις δημοτικές εκλογές, με το «ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ» στην πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και Δήμαρχο το Λουκά Τζανή, είμαστε βέβαιοι ότι τα προβλήματα αυτά και όσα άλλα προκύπτουν από τη σημερινή πρωτόγνωρη οικονομική, κοινωνική, ηθική, πολιτική και περιβαλλοντική κρίση, θα προωθηθούν ακόμη περισσότερο, για το καλό των ίδιων των πολιτών, της τοπικής μας κοινωνίας, του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου.

* Ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης (16/09/2010), της Δ.Α. Κερατσινίου – Δραπετσώνας.

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Απλήρωτοι στις δημοτικές επιχειρήσεις του Κορυδαλλού.

Ρωτούν, ρωτούν, κανείς δεν απαντά


Απλήρωτοι εργαζόμενοι, απαντήστε κύριε Χριστοφορίδη...


Θέλει τελικά κανείς να μας απαντήσει, πόσοι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι στις Δημοτικές επιχειρήσεις; πόσους μήνες έχουν να πληρωθούν; και γιατί;
Το χειρότερο από όλα: τι είναι άραγε αυτό που τους εμποδίζει να διαμαρτυρηθούν;
tenekedoupoli

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Οι τριτοκοσμικές φυλακές Κορυδαλλού

Σκουπίδια παντού, βρωμιά ανυπόφορη, συνθήκες ασφυξίας και εγκατάλειψης μετατρέπουν τα κελιά σε αποθήκες ψυχών

Κρατούμενοι κοιμούνται στο πάτωμα, ασθενείς κάνουν... ταξίδι για να τους δει γιατρός, τουαλέτες χωρίς πόρτες ή φως... Τριτοκοσμικές και απάνθρωπες παραμένουν οι συνθήκες διαβίωσης και περίθαλψης στις φυλακές της χώρας. Οι φωτογραφίες που παρουσιάζει αποκλειστικά το «Εθνος της Κυριακής» είναι αποκαλυπτικές για τις εικόνες ντροπής που επικρατούν στα σωφρονιστικά ιδρύματα: υπερπληθυσμός, συνθήκες ασφυξίας και εγκατάλειψης μετατρέπουν τα κελιά σε αποθήκες ψυχών... Στο μοναδικό νοσοκομείο εντός φυλακής, στον Κορυδαλλό, 12 ασθενείς νοσηλεύονται σε ένα δωμάτιο, χωρίς στοιχειώδεις όρους υγιεινής, ιατρικής περίθαλψης και... χώρου για να κινηθούν.

Τουαλέτες χωρίς πόρτα και φως, αποχωρητήρια-τρύπες χωρίς καμία ευκολία και οποιονδήποτε κανόνα υγιεινής, σκουπίδια παντού. Οι συνθήκες στις φυλακές παραμένουν άθλιες, όπως καταγράφουν οι φωτογραφίες π
Τουαλέτες χωρίς πόρτα και φως, αποχωρητήρια-τρύπες χωρίς καμία ευκολία και οποιονδήποτε κανόνα υγιεινής, σκουπίδια παντού. Οι συνθήκες στις φυλακές παραμένουν άθλιες, όπως καταγράφουν οι φωτογραφίες που παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής».



Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στο τέλος Αυγούστου, με τη βοήθεια του πρώην κρατουμένου Παναγιώτη Γεωργιάδη και τη στήριξη της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, που εδώ και χρόνια δραστηριοποιείται για συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης στις φυλακές.

«Οι τριτοκοσμικές συνθήκες που καταγράφουν οι φωτογραφίες αποτελούν ένα μικρό δείγμα», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρώην κρατούμενος Π. Γεωργιάδης. Ο Π. Γεωργιάδης βρέθηκε προφυλακισμένος με 100 εντάλματα, αποφάσεις και βουλεύματα που αφορούσαν κλοπές αυτοκινήτων. Στην πορεία, τα 96 κατέρρευσαν, αφού αποδείχτηκε ότι αφορούσαν άλλους με ίδιο όνομα και επώνυμο, με διαφορετικό όμως πατρώνυμο και όνομα μητέρας! Κατάφερε να αποφυλακιστεί πριν από τέσσερις περίπου μήνες. Τα τέσσερα εντάλματα, που ακόμη εκκρεμούν, καθυστερούν στην εξέταση της αίτησης ταυτοπροσωπίας που ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί.

Υπνος στο πάτωμα
Κατά τα 9 χρόνια της κράτησής του, ο κ. Γεωργιάδης υπέστη περισσότερες από 100 μεταγωγές, με αποτέλεσμα να έχει δει την κατάσταση στις περισσότερες φυλακές της χώρας. Οι περισσότεροι κρατούμενοι, περιγράφει, κοιμούνται στο πάτωμα γιατί τα στρώματα είναι βρώμικα και έχουν κοριούς και άλλα... ζωύφια. Δραματικές είναι οι συνθήκες, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. «Ξέρετε πόσες φορές είχα σκεφτεί ότι δεν θα καταφέρω να επιβιώσω από τη ζέστη μέσα στη φυλακή; Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Ούτε σκούπες ούτε σφουγγαρίστρες ούτε απορρυπαντικά μας έδιναν για να καθαρίσουμε. Στο δε νοσοκομείο και να πεθαίνεις, δεν έρχεται γιατρός από πάνω σου. Πρέπει να περπατήσεις έναν μακρύ διάδρομο για να σε δει γιατρός -δεν μπαίνουν όχι τόσο από φόβο όσο από σιχασιά...», μας λέει.

Ο μακρύς διάδρομος αποτυπώνεται καθαρά στις φωτογραφίες, όπως επίσης και ο υπερπληθυσμός στο νοσοκομείο. Οι ασθενείς με καροτσάκια αναγκάζονται να μεταφέρονται από κρεβάτι σε κρεβάτι για να φτάσουν στο σημείο που μπορούν να επιβιβαστούν σε αναπηρικό... Ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού συμπληρώνουν το σκηνικό της ντροπής.

«Σκουπίδια παντού, τουαλέτες που αποτελούνται από μια... τρύπα μόνο, που δεν καθαρίζονται και δεν έχουν καν πόρτα!», περιγράφει η Ιωάννα Δρόσου από την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων. «Πάγιο αίτημα των κρατουμένων είναι να υπάγεται το νοσοκομείο Αγιος Παύλος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παρά το γεγονός ότι πριν από δύο χρόνια, πέρασε με νομοσχέδιο το νοσοκομείο να υπάγεται στο ΕΣΥ, στην πραγματικότητα αυτό δεν έχει ισχύσει ακόμα», εξηγεί.

ΑΔΕΙΕΣ
Ενας θεσμός που τείνει σιγά σιγά να εκλείψει

Μετά και την προσπάθεια του γνωστού κρατουμένου Βαγγέλη Πάλλη το περασμένο Σάββατο να βάλει τέλος στη ζωή του επειδή έλαβε ακόμη μία αρνητική απάντηση στην αίτηση για άδεια που είχε υποβάλει, το θέμα των αδειών των κρατουμένων επανέρχεται στο προσκήνιο.

«Ο θεσμός των αδειών είναι ο σημαντικότερος δίαυλος επαφής των κρατουμένων με τον έξω κόσμο και συμβάλλει στην κοινωνική επανένταξη. Με τη δικαιολογία της ''κακής χρήσης άδειας'' και την αναγωγή των εξαιρέσεων σε κανόνα, ο θεσμός τείνει να εκλείψει. Κι όμως, από την εφαρμογή του μέχρι σήμερα προκύπτει ότι ένα μικρό μόνο ποσοστό κρατουμένων, που δεν υπερβαίνει το 4%, κάνει κακή χρήση της άδειας» τονίζει η «Πρωτοβουλία».

Πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως ο Ν. 3772/09 που ψηφίστηκε επί υπουργίας Δένδια, αυστηροποιούν την πρακτική χορήγησης αδειών σχετικοποιώντας και τα κριτήρια, με αποτέλεσμα, όπως λένε τα μέλη της «Πρωτοβουλίας», οι άδειες να περικόπτονται αναίτια ή και αναιτιολόγητα ή με τυπικές αιτιολογίες. Παραμένει επίσης το πρόβλημα των καταδικασθέντων με βάση τον νόμο περί ναρκωτικών, καθώς με την τροπολογία του Ν. 3811/09 αυτοί εξακολουθούν να αποκλείονται από ευεργετικές διατάξεις, όπως η χορήγηση άδειας και η μεταγωγή σε αγροτικά καταστήματα μετά την έκτιση του 1/5 της ποινής.

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

www.ethnos.gr

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Εργολαβικά συμφέροντα και κομματικά μαχαιρώματα στον Πειραιά ανέφερε ο Φασούλας.

Από "Πρώτο καρφί"

Φασούλας: Γιώργο μ' ακούς;

Φοβερές καταγγελίες από τον Παναγιώτη Φασούλα χθες στο δελτίο του Mega. Μετά από αυτές τις δηλώσεις όχι υποψήφιος θα είναι αλλά ,υπό άλλες συνθήκες το ΠΑΣΟΚ θα τον καλούσε σε απολογία. Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Πειραιά είπε: -Από την αρχή της θητείας του δεχόταν συντροφικά μαχαιρώματα. -διαπλεκόμενα συμφέροντα τον πολέμησαν με αιτία μια έκταση που έχει σκοπό να απαλλοτριώσει αλλά επιχειρηματίες.....
.... έχουν στόχο στην ίδια περιοχή να δημιουργήσουν εμπορικό κέντρο. -πολιτικοί και άλλα κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο, που χρηματοδοτούνται από τους επιχειρηματίες του κάνουν συνεχή πόλεμο. -μίλησε για δολιοφθορά σε κάδους απορριμμάτων, μηχανήματα του δήμου κ.λ.π. -προσπαθούν να τον συκοφαντήσουν λέγοντας ότι ασχολείται μόνο με τον Ολυμπιακό και με ταξίδια. -διοχετεύουν στον τύπο αποτελέσματα ανύπαρκτων δημοσκοπήσεων. -Όλα αυτά τα καταγγέλει στην Χαριλάου Τρικούπη αλλά «δεν ακούγεται».

Μεγάλη κόντρα στον Κορυδαλλό Κασιμάτη - 16χρονης πόλης.

Κυβερνητικός Αντιδήμαρχος, ή αντι-περιφερειάρχης με τη ΝΔ;

Νέες απορίες και διλλήμματα προκάλεσαν οι απρόσμενες εξελίξεις. Η αλλοφροσύνη που κυρίεψε τις πολιτικές δυνάμεις σε ότι αφορά τις επιλογές στην πόλη μας προκαλεί ερωτηματικά για την τύχη των αγαπημένων μας προσώπων.



Θα διαλέξει να διεκδικήσει την Αντι-περιφέρεια ή την παραμονή στην κυβερνητική αντιδημαρχία ο κ. Χουρσαλάς;

Πες μας!


πηγή: tenekedoupoli