Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Άγιος ο Θεός...


Από egpeiraia.blogspot.com

"Σας παρακαλώ μη με κολάζετε..."


Η σχεδόν καθημερινή μου διέλευση από τον δρόμο που διαπερνά την πλατεία και τον ναό του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι του Πειραιά τείνει να εξελιχθεί σε μία άκρως εκνευριστική και αηδιαστική διάβαση μετά την τοποθέτηση στην πλατεία αυτού ενός προκάτ ναΐσκου. Ένα πρωινό μπροστά από τον αξιόλογης από αρχιτεκτονικής πλευρά ναό, στον ελεύθερο και κοινόχρηστο χώρο της πλατείας δίπλα από ένα επιχωματισμένο χώρο όπου παλιότερα λειτουργούσε σιντριβάνι, στήθηκε με γοργούς ρυθμούς ένα μετακινούμενο κτίσμα κυκλαδίτικης νοοτροπίας κατόπιν προφανώς απόφαση της ενοριακής επιτροπής και με την συγκατάβαση της μητρόπολης Πειραιώς.
Το προκάτ λοιπόν κατασκεύασμα εμφυτεύτηκε με περίσσια θρασύτητα, δίπλα στο χώρο όπου ελλιμενίζονται τα κρουαζιερόπλοια και που θα αποτελούσε ένα τουριστικό αξιοθέατο για τον Πειραιά, για λόγους που ακόμα επίσημα δεν αναφέρθηκαν αλλά άκουσα αρχικά ότι πρόκειται για τάμα ενός πιστού και τώρα τελευταία ότι απλά είναι ένας υποβοηθητικός χώρος προσκυνήματος με παγκάρι. Δεν ξέρω ποιος από τους λόγους είναι που με σκανδαλίζει περισσότερο, το γεγονός ότι ο καθένας μπορεί να στήσει ένα προκάτ ναό σε μία κοινόχρηστη πλατεία ή το γεγονός ότι μειώθηκαν οι επισκέψεις πιστών άρα και τα έσοδα της εκκλησίας και βρέθηκε μία λύση της κατάληψης ενός ελεύθερου χώρου. Αυτό που σίγουρα με κολάζει περισσότερο είναι ότι ο ισχύον νόμος για την ναοδομία (Νόμο 509/1977), εκείνη η νομική φόρμουλα ξέρετε που έχει επιτρέψει την κατασκευή μικρών ναΐσκων - ξωκλήσια που μετά για την προστασία του από τις καιρικές συνθήκες και τον ήλιο κτίστηκαν βίλλες, απαιτεί την αδειοδότηση** για την κατασκευή της νομαρχιακής πολεοδομίας και της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΛΠ Α.Ε. στην οποία ανήκει η περιοχή. Υπηρεσία δηλαδή του ΟΛΠ της εταιρείας που έχει αναγάγει τον ρόλο της σε βασικό αναπτυξιακό φορέα του Πειραιά αφήνει να τοποθετηθεί ένα «κιόσκι» όπως το λέω εγώ μπροστά από το σύμβολο του Πειραιά, ερείπιο το ονομάζω, το εκθεσιακό κέντρο «Παγόδα».
Είναι πράγματι σκανδαλιστικό το γεγονός ότι μέλη της Εκκλησίας λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς να ρωτήσουν κανένα και χωρίς να παράγουν ουσιαστικά κάποιο κοινωνικό έργο στους πολίτες. Είναι εμπαιγμός όταν ο ΟΛΠ δεν έχει μιλήσει καθόλου για το γεγονός όπως ελάχιστα μιλάνε για την μεγάλη ρύπανση που προκαλούν οι δραστηριότητες της εταιρίας στο λιμάνι και στην ευρύτερη περιοχή του Α΄ Διαμερίσματος του Πειραιά καθώς και για τις επιπτώσεις που θα επιφέρουν οι μελλοντικές επενδύσεις της εταιρείας. Είναι κρίμα όταν η Νομαρχία Πειραιά που θέλει να επιδεικνύει ένα ενεργό ρόλο στο Πειραιά να μη έχει ακόμη δώσει εξηγήσεις για το θέμα. Η άμεση μετακίνηση αυτού του ναΐσκου είναι επιβεβλημένη τόσο για την αυθαιρεσία που προκαλεί όσο για το ότι είναι αδιανόητη η παρουσία του στο χώρο τόσο για αισθητικού λόγους όσο και για λειτουργικούς λόγους. Τότε και μόνο θα πάψω να κολάζομαι όπως είμαι σίγουρος ότι τότε μόνο θα πάψουν να ωθούνται στο πειρασμό πολλοί άλλοι συμπολίτες μου.
Κυριάκος Τσιπούρας, Μέλος των Οικολόγων Πράσινων
**Δήλωση του Αντιδημάρχου Π Αγγελόπουλου για την κατασκευή του Ναΐσκου στις 15/7/2010।

ιδού το θαύμα από ανάρτηση στο olatablog στις 28 Ιουνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου