Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Ανεπάρκεια δι@υγειας ή επιμονή στο πατερναλιστικό μοντέλο και την αδιαφάνεια;


κορυδαλλος tenekedoupoli

http://mirmigi.blogspot.com/2011/03/blog-post_9781.html


Παρά το διαρκές ξεφώνισμα - και από εδώ και από αλλού - εξακολουθεί σήμερα 9 Μαρτίου 2011, όπως ακριβώς είχε στις 26 Φεβρουαρίου (κλικ) η κατάσταση ενημερώσεων του περίφημου korydallos.gr. Έτσι η τελευταία αναρτημένη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου σε λίγο κλείνει σαράντα μέρες, παρά το ότι μεσολάβησε σωρεία αποφάσεων και μία εξαυτών, -πολύ ασαφής- αφορά "ύποπτη"* λήψη δανείου και με απροσδιόριστο ύψος.

Η "γραμματειακή υποστήριξη" του κ. Γουρδομιχάλη όχι μόνο δεν έσπευσε να σχολιάσει την πρωινή μου ανάρτηση, αλλά ούτε καν ασχολήθηκε κανείς με την επιβαλλόμενη διόρθωση στην ανάρτηση πρακτικών της Οικονομικής Επιτροπής (κλικ)

Η συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής στέκεται σε πνευματική απόσταση, ακόμα και από -έστω μερικής αξίας- νέους θεσμούς κοινωνικής συμμετοχής και ελέγχου, όπως αυτός της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης και του Συμπαραστάτη του Δημότη.

Σημαντικά θέματα όπως η από μηνών διακοπή του πολυδιαφημισμένου "ελεύθερου ασύρματου ίντερνετ", παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα παρά το ότι προ πολλού ετέθησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο (κλικ). Και μιλάμε για ένα έργο που λειτούργησε προβληματικά επί ένα χρόνο, το οποίο ίσως να κόστισε περίπου 3000 ευρώ ημερησίως σε μια καταχρεωμένη πόλη όπως ο Κορυδαλλός (δεν δημοσιεύτηκαν ποτέ αναλυτικά τα κόστη), χωρίς να υπολογίζουμε το κόστος προπαγάνδας στα προεκλογικά έντυπα της δημοτικής αρχής.

Στον κατάλογο των ενεργειών της διοίκησης περιλαμβάνεται ακόμα, η απόλυτη απο-πληροφόρηση των πολιτών για το θέμα του έργου "Νέο Δημαρχείο" , για το πραγματικό ύψος των δανείων και την σημερινή οικονομική θέση του Δήμου αλλά και απουσία γνώσης απλών στοιχείων, όπως είναι ο πραγματικός αριθμός των εργαζομένων στο Δήμο. Η απογραφή που γίνεται με εντολή του ΥΠΕΣ πρέπει να έχει ήδη τελειώσει, αλλά στοιχεία δεν δόθηκαν μέχρι στιγμής... Να αφήσουμε τον τρόπο των προσλήψεων που συνεχίστηκαν μέχρι προσφάτως, γιατί είναι εποχή μεγάλης στέρησης, αισθήματος αδικίας για πολύ κόσμο και η ανάρτηση αυτή δεν έχει σκοπό να οξύνει τα πάθη...

Τα παραπάνω στοιχεία, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια να ακολουθήσει κανείς την ανακουφιστική σκέψη ότι η αδιαφάνεια είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ενημέρωσης -προκύπτει απλώς ως προϊόν τεχνικής αδυναμίας, ανεπάρκειας της σημερινής τοπικής ομάδας εξουσίας.
Αντίθετα, η απλή παράθεση των δεδομένων, οδηγεί στη διαπίστωση σκοπιμότητας.
Στην καλύτερη περίπτωση, όπου δεχτούμε πως αυτοί οι οποίοι διοικούν "κρύβουν μεν, είναι όμως εντάξει με τη συνείδησή τους γιατί αισθάνονται ότι κάνουν το καλύτερο για όλους εμάς", τότε έχουμε έναν κλασσικό πατερναλισμό στην αντίληψη εξουσίας. Θεωρούν δηλαδή ότι τα γεγονότα είναι μια σφαίρα, που όσο και αν τη φωτίσουν καλά με το Δι@υγεια ή με οτιδήποτε άλλο ατύχημα τους συμβεί, το πίσω μέρος της σφαίρας δεν είναι για μας. Δεν χρειάζεται, δεν πρέπει, δεν μπορούμε -και όλα αυτά μαζί- να γνωρίζουμε όλα τα γεγονότα που αφορούν τη διοίκηση και τον τρόπο δράσης της. Ούτε καν να καταλαβαίνουμε τη σκέψη της...
Στην άλλη περίπτωση, ακόμα χειρότερα. Το ιδεολογικό στοιχείο λείπει. Η σκοπιμότητα λαμβάνει το πραγματικό περιεχόμενό της. Έχουμε τότε, μια κλασσική ομάδα εξουσίας εταιρικής μορφής. Ακριβώς μικρογραφία αυτών των ομάδων που χρόνια διοικώντας τη χώρα με παρόμοιους τρόπους την οδήγησαν στο έλεος του ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου